Viljen til at være glad i låget

[Klumme publiceret i Aarhus Onsdag afdeling Nord]

Vi render alle sammen rundt med hver vores lykkebarometer. Et lykkebarometer fortæller noget om et menneskes anlæg for at være glad, sådan rigtig glad eller måske ligefrem lykkelig. En god del af vores evne til at være lykkelige bunder i vores vilje til at være det.

Et efterår gik jeg til mandagsforelæsninger om Positiv psykologi på Åbent Universitet. To timer hver uge øste kloge mennesker et koncentrat af deres viden ud over tilhørerne. Ingen lektier. Kun sugen til sig. What’s not to like?

En af lektionerne gav mig et gevaldigt skub i forhold til hvordan jeg ser på livet.

Jeg var fuldstændig uforberedt, da foredragsholderen sagde, at 50 % af vores evne til glæde og lykke afhænger af vores gener.

Panikslagen bladrede jeg i tankerne gennem et stort familiebagkatalog, befolket af en lang række gedigne brokhoveder. Jeg så mit eget barometer for mig og nåede ret hurtigt et stadie af akut åndenød. Genetisk set var mit udgangspunkt sandsynligvis nede og rode i minusenden..

Op af bakke ville det blive med den lykke.

Forelæseren talte videre. Dine omstændigheder har i længden kun 10 % indflydelse på, hvor lykkelig du er: Det sted du bor, dit arbejde eller resultatet af at bilen lige så stille triller ind i en velholdt motorcykel, hvis ejer er to meter over skulderen, og ikke har ret meget han virkelig elsker i den her verden, ud over den motorcykel du lige har væltet..

DE RESTERENDE 40 % af dit humør kan du styre med din vilje. Det der batter i forhold til hvor glad du helt overordnet er, kommer an på hvordan du vælger at se på tingene.

Det forklarer hvordan mennesker, der har været udsat for rædselsfulde ting, kan blive ved med at se positivt på livet. Måske har de et godt udgangspunkt genetisk set, men grundlæggende må vi gå ud fra, at de har en meget stærk vilje til at fokusere på det der fungerer.

Livet udsætter nogen af os for helt latterligt hårde ting. Nogen af os er mere følsomme end andre. Nogen har ikke så stærk en modstandskraft og knækker let.

Hvis vi render rundt og brokker os. Over naboen, over livet, over vores fortid, så tror hjernen, at alting er noget rigtig skidt – og så får vi det dårligt. Vi har dermed endnu mere grund til at brokke os.

Men vi kan beslutte os for at se det elendige glas som halvfyldt. Inkarnerede brokrøve kan få kvalme af den øvelse, men på et eller andet tidspunkt slutter man fred med alt det der lyserøde glædesheis.

Når jeg kan mærke at jeg ser lidt for mørkt på alting, så går jeg i træningslejr. Øver mig i at glæde mig over de små ting. Flagspætten og egernet i haven. At jeg har mulighed for at tage et brusebad hver morgen. At jeg stadig står på benene, og at jeg faktisk er ret glad for de ben.

Jamen jeg har alle mulige grunde til at brokke mig / være vred / trist siger du så modstræbende. Det har du sikkert. Det har de fleste. Spørgsmålet er ikke om du har grunde nok til at være ærgerlig.

Spørgsmålet er vel, hvor længe endnu du vil lade ærgerlig være overskriften på dit liv.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

En tanke om “Viljen til at være glad i låget”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.